PODOLOGIE
Podologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Ook klachten ter hoogte van de knie, heup en rug kunnen hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet.
Een podoloog is een paramedicus die, na verwijzing van een arts of arts-specialist, patiënten met klachten ter hoogte van het onderste lidmaat onderzoekt en indien nodig behandelt. Deze klachten kunnen zich zowel ter hoogte van de huid als nagels van de voet bevinden, maar kunnen eveneens klachten zijn van het bewegingsstelsel. De podoloog speelt ook een rol bij de behandeling van systeemaandoeningen, zoals reuma en diabetes.
Dit onderzoek bestaat uit een klinisch onderzoek, een biomechanisch onderzoek en een gang-/loopanalyse.
- Klinisch onderzoek
Het klinische onderzoek bestaat voornamelijk uit het inspecteren en palperen van de pijnlijke zone(s) bij de patiënt. Ook de gewrichtsmobiliteit, spierkracht en spierlengte worden hier onderzocht.
- Biomechanisch onderzoek
Bij het biomechanisch onderzoek worden specifieke metingen uitgevoerd. Dit kan gaan om hoekmetingen, bewegingsmogelijkheid,… Deze bevindingen kunnen de mogelijke oorsprong van de klacht aan het licht brengen.
- Gang-/loopanalyse
Verder wordt er ook nog een loop-/ganganalyse gedaan. Hierbij gaat de patiënt wandelen en/of lopen op de loopband terwijl deze gefilmd worden. Dit dient om dynamische afwijkingen op te sporen. Deze resultaten worden in verband gebracht met de resultaten van de voorgaande onderzoeken.
Na deze onderzoeken kan gezocht worden naar verschillende behandelingsmogelijkheden. Heel belangrijk hierbij is dat dit in overleg gebeurt met de patiënt en dat iedereen vol achter de behandeling staat.
In sommige gevallen kan uit de onderzoeken besloten worden dat de klachten van de patiënt kunnen verholpen worden door het dragen van podologische zolen. Dit zijn naar het lichaam van de patiënt vervaardigde zolen die de voeten ondersteunen en sturen naar een positie waardoor het lichaam terug optimaal kan functioneren.
Belangrijk bij podologische zolen is dat u deze draagt in goede schoenen! Er dient ook rekening gehouden te worden met een aanpassingsperiode. Draag daarom de zolen niet van in het begin een volledige dag maar bouw hierin op.
Momenteel zijn er reeds twee ziekenfondsen die terugbetaling voorzien. Het gaat om een tegemoetkoming van €30 (LM) en €50 (Partena). Voor meer info over de voorwaarden verwijs ik u door naar de site van beide.
Liberale Mutualiteit:
http://www.lm.be/Oost-Vlaanderen/Rubrieken/Ziekteverzekering/Terugbetalingen/steunzolen/Pages/DefaultArticle.aspx
Partena:
http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen
Bij een voetverzorging wordt er aandacht besteed aan huid- en nagelaandoeningen, dit kan zowel preventief als curatief zijn. Het kan gaan om ingegroeide nagels, likdoorns, verdikte nagels, schimmelnagels, eeltvorming,…
- Silicone-orthese
Deze op maat gemaakte silicone kan ervoor zorgen dat een bepaalde zone van de voet ontlast of gecorrigeerd wordt. Deze siliconen bestaan in verschillende maten, materialen en hardheden.
- Nagelbeugel
Een nagelbeugel kan enerzijds ingroeiing van de nagel in de huid voorkomen en anderzijds een ingegroeide nagel genezen door de druk in de huid weg te nemen. Deze beugels zijn op maat gemaakt en zorgen dat de kromming van de nagelplaat afneemt.
Dit is een screening voor diabeten. Bij diabeten is een goede voetverzorging namelijk zeer belangrijk. Daarom is het aangeraden de voeten op regelmatige basis te laten verzorgen en screenen. De ziekte kan er namelijk voor zorgen dat er bloedvaten of zenuwen beschadigd raken, wat kan leiden tot problemen met de doorbloeding of gevoelsstoornissen. Diabetespatiënten hebben hierdoor een grotere kans op het ontstaan van voetwonden.
Diabetespatiënten met een diabetespas of zorgtraject kunnen onder bepaalde voorwaarden tot 2 maal per jaar een terugbetaling vragen voor een podologische behandeling mits een voorschrift van de arts. Voor meer info verwijs ik u graag naar de website van uw ziekenfonds.
Ervaar een ultiem gevoel van comfort en welbehagen dankzij het 100% op maat gemaakte voetbed. Kies bovendien jouw favoriete model, kleur van bovenwerk én type leder. Creëer zo jouw eigen unieke, persoonlijke en bovenal onmisbare slippers.
- Waarom Springs?
- Sterke en modieuze antislip zool
- Slippers aanpasbaar dankzij velcro sluiting of gesp
- Keuze uit verschillende modellen en kleuren
- Bovenwerk met de hand vervaardigd
- Bovenwerk en afdeklaag uit hoogwaardig leder of skai leder
- Technologische productie van 100% op maat gemaakt voetbed
Aan elke patiënt zal gevraagd worden om de meest gebruikte schoenen mee te brengen naar de praktijk (sportschoenen, schoenen voor dagelijks gebruik, werkschoenen,… Deze worden door de podoloog bekeken waarna er advies wordt gegeven.
5-71059-77-701
Klik op onderstaande link om je te registreren en je afspraken online te beheren.
Natuurlijk mag je me ook nog steeds telefonisch of via mail contacteren. Mijn gegevens vind je op mijn pagina onder ’therapeuten’.